Zo života obce
Informácie o obci
Dôležité
01.02.2007 - Zákon NRSR o veterinárnej starostlivosti.
Od 1. februára 2007 vstúpil do platnosti nový zákon Národnej rady Sloven- skej republiky číslo 39/2007 o veterinárnej starostlivosti.
V § 23 cit. zákona sú stanovené nové povinnosti zabíjania zvierat pre sú- kromnú domácu spotrebu:
(1) Hovädzí dobytok a ošípané možno zabíjať u chovateľa na súkromnú domácu spotrebu, ak
- bolo zabíjanie zvierat nahlásené príslušnej regionálnej veterinárnej a potravi- novej správe aspoň jeden pracovný deň vopred,
- boli dodržané požiadavky na ochranu zvierat v čase zabíjania,
- boli dodržané požiadavky na sústreďovanie a neškodné odstránenie živočíšnych vedľajších produktov podľa osobitného predpisu,
- boli dodržané požiadavky na vyšetrenie na bovinnú spongiformnú encefalopatiu (BSE) podľa osobitného predpisu, ak ide o hovädzí dobytok,
- boli dodržané požiadavky na vyšetrenie trichinely podľa osobitného predpisu, ak ide o ošípané.
(2) Podrobnosti o zabíjaní jatočných zvierat na súkromnú domácu spotrebu môže ustanoviť všeobecne záväzný predpis, ktorý vydá ministerstvo.
Príslušná regionálna veterinárna a potravinová správa pre našu obec
je RVPS Trenčín:
riaditeľ: MVDr. Oľga Reháková
adresa: Súdna 22, 911 01 Trenčín
telefón: 032 652 2123, 640 1393, 640 1392,
652 2045
fax: 032 652 2123
e-mail: rvstno (at) svssr.sk
RVPS v Trenčíne pripravila pre chovateľov usmernenie, ktoré určuje postup chovateľa pri aplikácii zákona. V nasledujúcich riadkoch uvádzame stručný postup podľa usmernenie RVPS v Trenčíne:
1.
Chovateľ alebo vlastník ošípanej je povinný nahlásiť domácu
zabíjačku na RVPS Trenčín najmenej 1pracovný deň vopred v čase od
7,00 – 15,00 hod.
2.
Spôsob nahlásenia: telefonicky, písomne (tel./fax : 032/6522123,
e-mail: rvstno (at) svssr.sk).
Pri nahlásení je potrebné uvádzať údaje: meno a adresa chovateľa,
telefónne číslo, okres, plánovaný dátum domácej zabíjačky.
3.
Chovateľ odoberie vzorky bráničných pilierov z každej polovice
jatočného tela ošípanej t.j. svalovinu bránice v mieste prechodu do
šľachovitej časti o veľkosti najmenej 5×5 cm – spolu dve
vzorky z 1 ošípanej. Rada: zverte túto prácu osobe, ktorá riadi
domácu zabíjačku („mäsiar“).
4.
Vzorky je potrebné zabaliť do nepremokavého PVC vrecka, ku ktorému sa
pevne pripojí správne vypísaný a podpísaný sprievodný doklad na labora-
tórne vyšetrenie vzorky. Pri zabíjaní viac ako jednej ošípanej sa vzorky
z každej ošípanej zabalia osobitne.
5.
Odobraté vzorky uskladní chovateľ v chladničke (nie
v mrazničke!) až do odovzdania na laboratórne vyšetrenie.
6.
Zvoz vzoriek na laboratórne vyšetrenie od chovateľa organizuje RVPS
Trenčín v spolupráci s chovateľom a obecným úradom.
7.
Z dôvodu vykonávania domácich zabíjačiek v mimopracovnom
čase je vhodné, aby v prípade keď občania nebudú schopní doručiť
vzorky na RVPS Trenčín, Súdna 22, doniesli tieto vzorky na obecný úrad
najneskôr v pondelok do 8,00 hod., odkiaľ ich vyzdvihne pracovník
RVPS.
8.
Pracovník obecného úradu bude telefonicky najneskôr do
8.00 informovať RVPS o potrebe odvozu týchto vzoriek, ktoré je
podľa možnosti potrebné na OÚ uskladniť v chladničke.
9.
Pri pozitívnom výsledku vyšetrenia s nálezom Trichinella bude
RVPS Trenčín bezodkladne informovať chovateľa.
10.
V prípade, že chovateľ nie je o výsledku informovaný do
troch pracovných dní od doručenia vzorky na zberné miesto, môže
považovať laboratórne vyšetrenie za vyhovujúce.
11.
Mäso a vnútorné orgány z domácej zabíjačky, ktoré nie sú
dostatočne tepelne opracované, sa neodporúča použiť pre domácu spotrebu
pred zistením negatívneho výsledku laboratórneho vyšetrenia.
12.
Najrizikovejším produktom je surové mäso a domáca klobása zaúdená
studeným dymom a klobása s prídavkom zveriny, ktorá nie je dostatočne
tepelne ošetrená. Poučenie RVPS uvádza, že tepelné opracovanie
živočíšnych produktov spoľahlivo likvidujúce pôvodcu trichinelózy je
pôsobenie teploty 62,2 °C po dobu minimálne 1 minúty ohrevu
bravčových produktov v kombinácii vhodnej teploty a času jej
pôsobenia.
Povinnosť privolať veterinára na prehliadku ošípaných pri domácich za- bíjačkách sa týka zvieraťa a produktov z neho len vtedy, ak sú uvádzané na trh za účelom predaja, alebo spracovania v schválených, alebo povolených prevádzkar- niach – to znamená, v prípade keď mäso nie je určené pre vlastnú spotrebu držiteľa ošípanej. Prehliadku vykonáva úradný veterinárny lekár RVPS Trenčín.
V prípade akýchkoľvek nejasností požiadajte o informácie na RVPS v Trenčíne, na č. t.: 032/6522045, 0905 566 188, 0907 733 040 – MVDr. Knapcová, MVDr. Haščičová.
Prvá dobrá rada: nahlásiť domácu zabíjačku môžete e-mailovou poštou
„kliknutím“ na: rvstno (at) svssr.sk.
Druhá dobrá rada: Zabezpečte si vopred tlačivo „Sprievodný
doklad na la- boratórne vyšetrenie“, ktorý vám spolu
s usmernením poskytne obecný úrad. Sprievodný doklad na laboratórne
vyšetrenie vzorky môžete stiahnuť i z našej www-stránky, tiež
v rubrike „Samospráva – Dokumenty –
Žiadosti-tlačivá“.
Nasledujúce zábery dokumentujú miesto odberu vzoriek:
Zdroj: www.chocholna-velcice.sk |
Prečítané: 2368 krát
Pridať na Facebook
